Oszczędne korzystanie z urządzeń – kuchnie elektryczne i piekarniki

Używamy ich do podgrzewania wody, do smażenia, pieczenia i do wszystkich innych czynności związanych z gotowaniem. Bez nich nie wyobraża sobie życia w kuchni żadna gosposia, oraz żadel lokal gastronomiczny. Bardzo są potrzebne, lecz jak zmniejszyć ich zużycie energii?

  • Posiadamy na rynku różne rodzaje płyt grzewczych. Mamy płyty żeliwne, elektryczne ceramiczne, a także indukcyjne. Każda z tego rodzaju płyt różni się od siebie sprawnością wykorzystywania energii. Płyta żeliwna charakteryzuje się niską sprawnością – 55%; elektryczna ceramiczna – 60%, a indukcyjna – 90%. Ta sprawność ma duże znaczenie przy zużyciu energii.
  • Posiłki gotujmy w małej ilości wody – zaoszczędzimy na czasie nagrzewania dużej ilości wody.
  • Drzwiczki od piekarnika otwierajmy, tylko w przypadkach kiedy jest to naprawdę potrzebne. Otwierając zbyt często narazimy piekarnik na stratę ciepła i ponowne dogrzewanie.
  • Ustawiając w piekarniku termoobieg, nie potrzebne jest wcześniejsze nagrzewanie piekarnika, ponieważ ustawiając tą funkcję piekarnik nagrzewa się zaraz po włączeniu.
  • Wyłączmy palnik pod garnkiem ok. 5 – 10 minut wcześniej przed planowanym zakończeniem gotowania. Temperatura będzie utrzymywana na zbliżonym poziomie, a zaoszczędzamy energię przy wcześniejszym wyłączeniu.
  • Przy gotowaniu używajmy przykrywek. W ten sposób nie będziemy tracić energii i ciepła, które będzie nam uciekało z garnka.
  • Używając szybkowar, przygotowując różne potrawy, zaoszczędzimy do 40 % energii.